Ventetiden fra jeg signerte på kontrakten ift kjøp av min nye seilbåt og bolig, til jeg skal overta på førstkommende fredag er ulidelig lang. Selv om vi bare snakker om 8 dager fra kontraktsskriving til overtagelse.

Fordelen er at jeg har mye tid til å forberede meg og ikke minst tid til å snakke med kjentfolk. Samtidig gir det meg tid til å bruke Facebook gruppene som inspirasjons- og informasjonskilder. Og sikkerhet er i høysetet når jeg skal overta. Derfor er allerede flytevester og gasalarm kjøpt inn.

Hente kunnskap fra kjentfolk

Jeg er så utrolig heldig at jeg kjenner en del mennesker som har erfaring fra seiling og båtlivet. I tillegg har jeg mange som støtter meg og synes at prosjektet mitt er veldig spennende. Jeg må jo si meg enig i det. Dette er spennede! Hver dag…

Når alle gratulasjoner har lagt seg kommer også gode råd. Som eksempel har jeg fått råd fra en av mine seilvante venner å bytte ut ankeret til et Rockna eller spade.

Du må ta VHF sertifikat har jeg også fått råd om. Så det har jeg allerede meldt meg på. Etter god erfaring med Norsk Mariritm kveldsskole har jeg meldt meg på deres VHF-kurs som går 1. juni.

VHF-kurs blir viktig

Les igjennom manualene til båten er et råd jeg har fått og som for meg virker helt selvsagt, selv om jeg er en mann som liker å finne ut av ting selv. Hjemme ligger det nå en stor bunke med manualer. Blir litt motløs av å se på alle manualene, men har startet med brukerveiledningen til selve båten. Mye bra der og anbefales på det sterkeste! Neste ut er manualene til instrumentene ombord.

Og så har jeg fått råd om å kjøpe gode klær til seiling og opphold på sjøen når drittværet setter inn. Så det har jeg skaffet meg. Noe i butikk, noe fra outlet og noe fra finn.no. Så nå har både jeg og sønnen min antrekk for seiling fra HH.

Helly Hansen Skagen Offshore

Facebook grupper

Jeg er medlem av 4 viktige Facebook grupper for meg:

Disse bruker jeg til å innhente informasjon, samt å lese om hvilke utfordringer og løsninger andre båteiere har.

Noe av det jeg har spurt om i det siste er ift mobilt bredbånd, luftespiler til å ha under sengene og andre ting som er lurt å tenke på når man flytter inn i båt.

Mobilt bredbånd

Her er det mange ulike meninger og gode erfaringer (Chili, Telenor, ICE, Talkmore, Telia). Så min konklusjon blir foreløpig å velge det som kommer bra ut i test også. Der er det to som jeg synes skilte seg ut bra i den siste oppdaterte testen: Talkmore og ICE. Jeg har valgt sistnevnte. Så får vi se etterhvert hvor bra det blir.

Spiler til senger

Her er det også ulike meninger. Noen har gode erfaring med rimelige spiler fra IKEA, mens andre har kjøpt i en av båtbutikkene og noen har bygd opp eget med treverk. Her er de to løsningene som blir anbefalt:

Nødpeilesendere

Når man skal ut og seile mye alene som jeg kommer til å gjøre en del av etterhvert tenker jeg at en personlig nødpeilesender er svært nødvendig å investere i. Jeg tenker da en som jeg kan ha på meg. Her er tips til nødpeilere fra erfarne seilere:

 • Ocean Signal PLB rescueME personlig nødpeilesender
 • Vest med fastmontert AIS-Sart pluss hver sin PLB.
 • Ha PLB på seg ved soloseilas. Det må være en PLB med GPS. Ikke en AIS MOB SART eller lignende.
  En PLB varsler via satelitt rett til HRS med info om hvem du er og hvor du er.
 • PLB og vanntett VHF som er festet med snor. Sikkerhetsline så man ikke faller over bord i utgangspunktet
 • McMurdo Fastfind 220. Den er bitteliten og kan ligge i lomma på vesten.
 • Ocean Signal MOB1 med AIS og DSC varsling
 • Livline og et opplegg for dette. Og med «opplegg» mener jeg en sånn «løpestreng» på hver side, fra for til akter. Kombinert med festepunkter i cockpiten / seilervest med feste.
 • Bruk 1 meter liner på fordekk. Også når en sitter på ripa. 2 meter i cocpit på fast punkt. På Spinlock vest er det en kniv for å kunne skjære seg løs dersom en henger på yttersiden og ikke kommer opp. Om du ikke har det så monter en skarp kniv på vest, kan også brukes til andre ting. Med PLB og AIS mob blir en raskt funnet igjen….
 • Vurderer dere en nødpeilesender vil jeg anbefale dere til sjøs å kjøpe en «liten» EPIRB isteden for en PLB.
  Da EPRIB’en flyter med antenna opp. Og så lenge du betaler VHF-lisensen allerede, koster ikke EPIRB’en deg noe hvert år😀👍 Se link, denne kan du legge i seiljakka. Om den har en litt stor lomme.
 • «Hva med å avertere etter mannskap som vil bli med på seiltur? Det gjorde vi dengang vi hadde seilbåt, og det ble veldig sosialt og hyggelig. Vi tok 150 kroner døgnet, pluss at de betalte mat selv og skulle hjelpe til ombord. Veldig billig men veldig hyggelig.» 🙂
EPRIB
Andre tips

Kjøp flere gassflasker så du slipper å gå tom.

En skikkelig avfukter er viktig. Der er det mange som anbefaler Meako DD8L (kommer best ut i test).

Gleder meg veldig til å overta båten. Det blir selvsagt tur ut i helgen med seilvante venner. 😀


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *