Etter mange vurderinger og anbefalinger meldte jeg meg på kurs hos Navenda. Du kan lese «Jakten på kunnskap» for å lære mer om den prosessen.

Jeg opplevde en veldig hyggelig velkomst når vår instruktør Dag tok oss imot på kaia ved Aker Brygge i Oslo.

Dag Magne Veierød som eier og driver Navenda
Dag sin kompetanse og erfaring som instruktør:
  • Etter mange år som instruktør og deliveryskipper for andre, åpnet han Navenda seilskole sensommeren 2016.
  • Holdt veldig mange nybegynner og videregående kurs i mange typer turseilere fra 25 til 50 fot størrelse
  • Har hatt minst 700 deltagere og logget 7000Nm som instruktør.
  • Mange frakteoppdrag til/fra Spania, Danmark, Sverige og Vestlandet til Oslofjorden både med eier og som solotur.
  • Har også holdt utallige kurs i Båtførerprøven.
Sertifikater
  • D5L – fritidskystskipper
  • VHF – ROC radiosertifikater
  • STCW – Passasjer og krisehåndtering (A-V/2)
  • STCW – IMO50 sikkerhetskurs
  • Sertifisert sensor av Sjøfartsdirektoratet som ICC-utsjekker

Om kurset

Nybegynnerkurs (Competent Crew) er for de som har liten eller ingen seilerfaring fra før. Om du ikke har vært i båt, kommer fra motorbåt eller ønsker å ta mer fatt i seilingen enn bare være med som passasjer så er dette kurset en god start. Her lærer du grunnleggende ting om seiling, navigasjon og båthåndtering for å kunne gjøre en god jobb ombord som mannskap.

Kurset foregår i trygge farvann i indre Oslofjord så her er det forhold som passer alle.​ Og det er maks 4 deltakere på hvert kurs.

Etter endt kurs får du kursbevis. Du kan også få et sertifikat i kreditkortformat om du ønsker (kr. 250,-), for vel gjennomført Competent Crew kurs. Det har jeg bestilt.

Dag 1

Den første dagen startet ved at vi mønstret ombord på båten kl 17.00. Båten er en Hunter 36 som lyder navnet «L’Aventura«. De som mønstret på var Lars, Ane, Felix og meg. Lars var den som hadde mest erfaring med oppvekst på seilbåt, ellers så var resten av oss mer eller mindre landkrabber.

Dag ønsket oss velkommen og viste oss rundt på båten. Vi satte umiddelbart i gang etter at vi hadde fått en kopp kaffe. Først litt om alles bakgrunn før vi raskt gikk over på båtens oppbygning, ord og uttrykk ombord på en seilbåt. De finner du under Seilingens ABC. Det er mange nye ord og uttykk ombord på en båt.

Etter det lærte vi og øvde på ulike viktige knuter. Det var 5 knuter vi lærte: pålestikk, åttetallsløkke, rundtørn med halvstikk, åttetallsstikk og båtmannsknop. I tillegg lærte vi hvordan vi skulle kveile opp tau ombord.

Sikkerhet ombord var også tema. Vi fikk alle en redningsvest vi måtte ha på oss ombord. Dette tenker jeg å gjennomføre når jeg også får egen båt. Det er ikke mitt ansvar at de har det på seg, men det er mitt ansvar at det er ombord. Jeg vil alikevel kreve at venner og familie tar det på seg så lenge vi er underveis i båten.

Så gikk vi igjennom motor og hvordan vi bruker den. Etterfulgt av mye trening på å legge til kai i båthavner. Våre testhavner ble Aker Brygge (med en del tilskuere) og Hovedøya. Dette var en dag uten vind, så vi fikk mye trening på å manøvrere båten med motor. Vi øvde også på å ankre opp. Og når vi hadde gjort det fikk vi servert pølser, noe Dag er veldig glad i.

Dag 2

Denne dagen mønstret vi på med håp om vind, men det var blikkstille når vi startet. Vi startet med omvisning i mottorrommet og det elektriske anlegget. Samt å se etter lekasjer i dørken. Så gikk vi over til å lære om navigasjon. Vi planla en navigasjonstur kun med hjelp av laminert sjøkart, kompass, stikkpasser, tusj og paralellforskyver. Vi peilet ut og planla hver vår del av turen. Så begynte vi navigasjonsturen ut med båten i indre Oslofjord.

Retninger i seiling (Bilde er hentet fra baatplassen.no)

Underveis på navigasjonsturen begynte det å blåse opp så vi valgte å lære å seile i stedet. Vi fikk trent på å ta ut og inn seilene. Begreper som kryss, slag, slør, lense, falle av og jibbing ble essensielle. Det var perfekt vind til å starte opplæringen og vi opplevde dette som veldig spennede. Så spennede at vi glemte å spise pølser denne kvelden.

Dag 3

​Denne dagen var det meldt 6-7 m/s vind fra nord. Så det var 4 kursdeltakere som spente mønstret på. Vi gikk raskt ut med båten for å utnytte vinden. Vi fortsatte å øve på alt vi lærte dagen før. I tillegg øvde vi på kuvending. Vi fikk satt sikring på storseilet så vi ikke gikk inn i ufrivillige jibber (det er da bommen har lengst vei å gå, kan være farlig når den kommer raskt). Når vi kom utpå opplevde vi opptil 16 m/s i kastene. Det ble veldig heftig og vi fikk virkelig kjenne på båtens krenging. Helt til det punktet hvor den retter seg opp selv.

Etter en god stund meds seiling fortsatte vi med vår navigasjonstur med motor. Vi fant frem! Etter dette nøt vi en liten pause inne ved Operaen med pølser.

Akershus festning fra fjordsiden

Så avsluttet vi dagen i slalomløypa til dag. Det er 4 grønne påler som står i indre havn. Der fikk vi trent på både kryss, lens slag og jibbing.

Nytt crew på egen båt

Det morsomme er at jeg nå har fått meg et ivrig crew til mine første turer med ny båt. Både Ane og Felix vil gjerne bli med på båten når jeg ha kjøpt den. Det gleder jeg meg veldig til.

I tillegg stiller gjerne Dag hvis det er behov. Det koster selvsagt, men jeg tenker at opplæring på egen båt kan være verdt det. Navenda hjelper deg også med å hente båten hvis den er langt unna og kjører kurs ombord med deg samtidig. Kanskje jeg kan ta videeregående kurs og ICC samtidig?

Konklusjon

Selve kurset var svært godt gjennomført. Dag er veldig pedagogisk og god på å forklare. Han ga tross alt opp lærerkarrieren for å forfølge denne drømmen som etter alt å dømme er perfekt for han. Jeg må si at jeg er svært fornøyd med læringskurven. Den er bratt, men Dag tar seg god tid til å forklare og svarer på alle spørmål så det er lett å forstå. Til tross for at vi var 4 ivrige elever ombord fikk alle like mye tid til de ulike oppgavene. Det sørget Dag for. Han hadde systemer for det meste.

Han hadde til og med kontroll på hvor mange pølser han spiser i løpet av sesongen. I snitt 4 hver dag når det er nybegynner kurs.

Alt i alt en svært god opplevelse som jeg anbefaler på det varmeste. Jeg kommer til å fortsette med videregående seilkurs litt senere hos Navenda.

Terningkast: 6

PS! Det kommer en egen video som jeg vil legge inn i dette innlegget litt senere når det er ferdig redigert. Men først skal jeg ta båtførerprøven i dag.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *